Onze huid, haar barrière en transepidermaal waterverlies (TEWL)

Onze huid is ons grootste orgaan en bestaat maar liefst uit 70% water. Het is onze barrière en deze barrière (plus de persoon erachter) is erbij gebaat zo lang mogelijk goed en sterk te blijven. De barrière kan zwakker worden onder invloed van UV straling, vrije radicalen en van slechte ingrediënten uit bepaalde huidverzorging en cosmetica.

Een paar feiten:

Het is handig om te begrijpen hoe onze huid als barrière functioneert. Zo is het belangrijk om inzicht te hebben in de verschillende huidlagen en cellen die we in de huid terugvinden. Onze huid is opgebouwd uit drie lagen: de epidermis, de dermis en de subcutis. Voor de penetratie en de doorlaatbaarheid van ingrediënten zijn de eerste twee van belang.

De buitenste laag, de epidermis (opperhuid), wordt gescheiden van de dermis door een dun basaalmembraan. De epidermis, ook wel de opperhuid genoemd, bestaat uit maximaal vijf huidlagen en omvat 5% van de gehele huiddikte. Van onder naar boven zijn dat: het stratum basaal, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum en het stratum corneum (de hoornlaag). De gemiddelde dikte van de epidermis varieert sterk per locatie en is gemiddeld 0,2 mm. De epidermis is rijk aan cellen. De meeste cellen (95%) zijn keratinocyten, gevolgd door melanocyten (verantwoordelijk voor alle processen van pigment) en Langerhans-cellen (deel van immuunsysteem).

Een keratinocyt is een hele belangrijke cel. Bij het aanbrengen en opnemen van producten komt elk ingrediënt op een bepaald moment wel een keratinocyt tegen. Er kan dus gesteld worden dat deze cellen een sleutelrol vervullen.

Opbouw van onze huid

De cellen en structuren die verantwoordelijk zijn voor de huidbarrière zijn de keratinocyten, de lipiden (ceramiden/huidvetten), water en eiwitten.

Het bovenste laagje van de huid kan gezien worden als een bakstenen muurtje, waarbij de corneocyten (de keratinocyten die naar de hoornlaag gemigreerd zijn) de bakstenen zijn en de lipiden het cement.

Er zijn zowel goede bakstenen als goed cement nodig om het tot een stevig geheel te komen. Klinkt logisch toch.

Het cement tussen de bakstenen is het belangrijkste. Bij het gebruik van de juiste ingrediënten kan dit cement worden ‘aangevuld’. Zowel de corneocyten (bakstenen) als de lipiden (het cement) zijn natuurlijk onmisbaar. Bij een verminderde barrière, zoals bij eczeem of een verouderde huid, neemt het aantal lipiden af. Met de juiste ingrediënten kan de aanmaak van lipiden, zoals ceramiden, gestimuleerd worden. Het is dan van belang om een product te gebruiken die de huidbarrière niet aantast en de huidbarrière verbetert door lipiden en andere belangrijke structuren aan te vullen.

Alle cellen in de epidermis zijn met elkaar verbonden en wanneer deze verbindingen ‘loslaten’ vindt er een afschilfering af. Wanneer het proces van afschilfering niet goed verloopt leidt dat tot een verminderde barrièrefunctie van de hoornlaag en de gehele huid. De epidermis vervult een cruciale rol als het gaat om de huidbarrière en de penetratie en doorlaatbaarheid van ingrediënten. Hier gebeurt het dus allemaal, zowel met betrekking tot de juiste opname van ingrediënten maar ook om transepidermaal waterverlies (TEWL) uit de huid te voorkomen.

Wat is dan transepidermaal waterverlies precies?

Wie kent niet het beeld van droogtelijntjes, een trekkerig gevoel en craquelé. Een droge huid heeft mede te maken met een verstoorde barrière en transepidermaal waterverlies (TEWL). TEWL is de natuurlijke, passieve manier waarop de huid per dag ongeveer een halve liter water verliest. Niet te verwarren met zweten en talgafscheiding, dit heeft weer een andere oorzaak.

De ceramiden in de huid (het cement) zorgen voor het vasthouden van water en het voorkomen van transepidermaal waterverlies (TEWL). Dit kan als elk element van het cement op de juiste plaats en in de juiste hoeveelheid aanwezig is. Een kleine verandering in de verhoudingen tussen de lipiden in de huidbarrière kan zorgen voor een toename van TEWL en dus vochtverlies. Lage niveaus ceramiden komen voor bij mensen met eczeem en een verouderde huid, dus bij een niet goed functionerende huidbarrière. Maar ook veranderingen in het milieu, zoals koud weer of een lage luchtvochtigheid kunnen zorgen voor een afname van deze essentiële lipiden. Een verminderde barrière beïnvloedt de juiste penetratie van ingrediënten plus er zijn ingrediënten die deze essentiële lipiden zowel negatief en positief kunnen beïnvloeden.

Kortom:

Een droge huid wordt veroorzaakt door een gebrek aan:

  • Natuurlijke vocht inbrengende factoren (zoals ureum, aminozuren en melkzuur) die helpen om water te binden.
  • Opperhuidlipiden zoals ceramiden, vetzuren en cholesterol die nodig zijn voor een gezonde huidbarrière functie.

Alles heeft impact op elkaar:

Een tekort aan lipiden en eiwitten: TEWL neemt toe: er ontstaat een vochttekort: huid kan niet meer goed functioneren —> De celdeling en afschilfering verlopen niet optimaal, huidcellen kunnen de huid minder goed afsluiten: vochttekort neemt verder toe en de barrière neemt verder af.

Bij een verminderde barrière komen er meer ontstekingssignaalstoffen vrij: een ontstekingsreactie betekent een verminderde barrièrefunctie en een verminderde barrièrefunctie zorgt anderzijds voor een toename van ontstekingsreacties: een vicieuze cirkel!

Wat te doen?

9Skincare

De huid heeft behoefte aan voeding in de vorm van werkzame ingrediënten in de skincare.

Ingrediënten die het natuurlijke tekort aan lipiden in de huid opvangen en de huidstructuur verstevigen, door de aantrekking van de cellen in het cement te verbeteren en zo waterverlies en wijziging van de huid te vermijden (bijv. plantaardige oliën rijk aan essentiële vetzuren — Macademia, Granaatappel, Squalane,  Triglyceriden, aanvoer van Lipidenbestanddelen van de opperhuid).

9 Skincare Essential Serum voorkomt transepidermaal vochtverlies en leent geen vocht uit de diepere lagen van de huid, maar verzorgt en sluit het vocht in.

Essential Serum gemaakt van 100% essentiële oliën.
Bestel nu voor maar €68,00

BESTEL NU